Aktualności
Kierunek Spożywczy – Korzyści z akredytacji w branży spożywczej 16-09-2019
W najnowszym kwartalniku „Kierunek Spożywczy” znajdziecie Państwo obszerny artykuł autorstwa Hanny Tugi, Kierownik Działu Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności w PCA, dotyczący korzyści z akredytacji dla przedsiębiorstw prowadzących działalność w branży spożywczej. Kwartalnik od wielu lat zajmuje się nowymi technologiami w przemyśle spożywczym, promuje produkcję bezpieczną i przyjazną dla środowiska, przekazuje najnowszą wiedzę z zakresu innowacyjnych rozwiązań w branży produkcyjnej. Wydawnictwo skierowane jest m.in. do kadry technicznej i zarządzającej browarów, mleczarni, producentów soków i napojów, rozlewni wód, jak również instytucji i stowarzyszeń branżowych, ministerstw oraz kadry naukowej uczelni technicznych.
Nad spełnieniem przez producentów żywności wymagań prawa żywnościowego czuwa szereg instytucji kontrolnych. W prawodawstwie Unii Europejskiej uwzględniono wykorzystanie akredytacji, jako uznanego narzędzia potwierdzenia kompetencji tych instytucji do prowadzenia badań czy certyfikacji. Akredytacja służy bowiem do budowania i umacniania zaufania do wyników tych działa – powiedziała H.Tugi.
Więcej informacji na ten temat w poniższym artykule.