Media o nas
Rozmowa z Dyrektor PCA we „Wprost” 13-12-2021
Na portalu wprost.pl ukazał się wywiad pt. „Rolnictwo to ważny obszar działalności Polskiego Centrum Akredytacji”. Zapraszamy do lektury!
Dyrektor Lucyna Olborska mówi m.in. o tym, jak działania jednostki akredytującej przekładają się na zwiększenie zaufania do jakości oraz bezpieczeństwa wyrobów i usług związanych z rolnictwem.
Działamy zarówno w dziedzinie bezpieczeństwa, jak i jakości żywności – wyjaśnia Lucyna Olborska. Akredytujemy podmioty, które są częścią systemu urzędowej kontroli żywności. To laboratoria Inspekcji Sanitarnej, ale również Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Weterynaryjnej czy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W zakresie jakości wytwarzanej żywności nasza aktywność obejmuje jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym, w produkcji integrowanej, w produktach regionalnych i tradycyjnych, a także akredytacje jednostek certyfikujących w prywatnych systemach jakości żywności np. QMP czy QAFP. Około 40 laboratoriów posiada również akredytację w zakresie badań parametrów mleka surowego, a aż 26 laboratoriów bada pozostałości środków ochrony roślin. Akredytowane jednostki, które certyfikują systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności, wydały 220 certyfikatów dla przedsiębiorców działających w branży spożywczej. Akredytowane certyfikaty i raporty z badań wydawane są również dla nawozów, pasz, jak również mogą one dotyczyć badań maszyn rolniczych dla potrzeb ich homologacji.
Cały wywiad >>
Powrót