Oferta dla ekspertów - laboratoria badawcze

Poszukujemy ekspertów do przeprowadzania ocen w procesach akredytacji i nadzoru w następujących obszarach oceny laboratoriów badawczych:

Pobieranie i badanie gazów odlotowych

  • pomiary przy wykorzystaniu AMS

Badanie kliniczne weterynaryjne

  • zawartość endotoksyn bakteryjnych - technika żelowa
  • metoda A: Badanie graniczne
  • metoda B: Badanie półilościowe

Badania chemiczne wyrobów medycznych

  • metoda histologiczna
  • metoda immunohistochemiczna
  • metoda AGID, ELISA, OKAP, SPA,OWD, HA, HI, OAM, NPLA, IFAT, SCT, IF, seroneutralizacji
  • metod Izolacji lyssawirusa w hodowli komórek mysiej neuroblastomy, OAG, MIC

Badania właściwości fizycznych produktów leczniczych biofarmeceutyków

  • metoda spektrometrii jądrowego rezonansu magnetycznego (NMR)
  • metoda proszkowej dyfrakcji rentgenowskiej (XRPD)

Badania w dziedzinie nauk sądowych

  • badanie dokumentów
  • badanie rękopisów
  • badanie identyfikacyjno - porównawcze włókien (mikroskopia optyczna i mikrospektrometria)
  • badanie powłok lakierowych (spektrometria w podczerwieni IR)
  • badanie mechanoskopijne
  • badanie balistyczne (broni i amunicji)

Badania biologiczne żywności

  • metoda mikroskopowej analizy płytkowej

Badania zdrowia nasion

  • metody ISTA

Badania chemiczne i właściwości  fizyczne w obszarze badań metali i kompozytów, ceramiki, wyrobów farmaceutycznych, wyrobów z tworzyw sztucznych

  • metoda spektroskopii Ramana
  • metoda mikroskopii sił atomowych (AFM)
  • metoda spektroskopii fotoelektronów wzbudzanych promieniowaniem rentgenowskim (XPS)
  • metoda sorpcji fizycznej
  • metoda chemisorpcji wodoru
  • metoda spektroskopii w podczerwieni (FT-IR)
  • metoda rentgenowskiej analizy dyfrakcyjnej
  • metoda Rietvelda
  • metoda skaningowej mikroskopii elektronowej (SEM)
  • metoda skaningowej mikroskopii elektronowej z systemem EDS (SEM-EDS)
  • metoda profilometrii optycznej
  • metoda czujnika kulometrycznego (przenikalność tlenu)

Badania mechaniczne i właściwości fizycznych

  • badania tworzyw sztucznych
  • badania konstrukcji mostowych
  • badania papieru

Badania chemiczne wyrobów budowlanych

  • badania emisjii formaldehydu

Badania mechaniczne i właściwości fizycznych wyrobów budowlanych

  • okien i drzwi

Badania chemiczne i właściwości fizycznych

  • pobierania i badanie próbek odpadów

Badania chemiczne

  • Papieru
  • Tekstyliów

Badania wyrobów medycznych

  • genotoksyczność – test Amesa
  • hemoliza – metoda bezpośrednia i pośrednia
  • cytotoksyczność in vitro – metoda MTT
  • cytotoksyczność in vitro – metoda XTT
  • cytotoksyczność in vitro – metoda nRU
  • cytotoksyczność  – metoda CF, test klonogenny
  • cytotoksyczność in vitro – metoda dyfuzji w agarze
  • cytotoksyczność in vitro – metoda MEM Elution
  • drażnienie in vitro
  • badanie działania drażniącego in vivo
  • badanie działania uczulającego in vivo - GMPT
  • badanie działania uczulającego in vivo - test Buehlera
  • badanie działania uczulającego in vivo - LLNA
  • badanie toksyczności ostrej in vivo
  • badanie toksyczności podostrej in vivo
  • badanie toksyczności podchronicznej in vivo
  • badanie działania pirogennego in vivo
  • badanie implantacji in vivo
  • badanie toksyczności układowej in vivo
  • badania chemiczne wyrobów medycznych: genotoksyczność – test Amesa
  • cytotoksyczność metoda na wyciągach
  • cytotoksyczność w bezpośrednim kontakcie
  • cytotoksyczność dyfuzji na agarze
  • cytotoksyczność dyfuzji na filtrze

Badania biologiczne i biochemiczne

  • metoda reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR)

Badania chemiczne i właściwości fizycznych środków ochrony roślin

Badania biologiczne i biochemiczne nawozów i środków wspomagających uprawę roślin

Badania mikrobiologiczne nawozów i środków wspomagających uprawę roślin

Badania sensoryczne żywność

Aktualizacja: 11.02.2025 15:18
Zgoda
Szczegóły
Więcej informacji

Używamy plików cookie

Pliki cookies, zwane inaczej „ciasteczkami”, to pliki, które stanowią dane informatyczne, w szczególności informacje tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego (np. w telefonie, laptopie czy tablecie) i przeznaczone są do korzystania ze strony internetowej https://www.pca.gov.pl/ i jej funkcjonalności (dalej: Serwis). Nadrzędnym celem wykorzystywania przez Administratora plików cookies jest umożliwienie użytkownikom dostępu do Serwisu i ułatwienie korzystania z niego przy zachowaniu pełnej jego funkcjonalności. Administrator wykorzystuje także pliki cookies w celu podążania za preferencjami użytkowników Serwisu, jak i dla celów statystycznych pomagających Administratorowi zrozumieć w jaki sposób użytkownicy wykorzystują poszczególne funkcje w Serwisie.
Zobacz politykę cookies

Niezbędne
Funkcjonalne
Śledzenie i wydajność

Niezbędne

Ciasteczka niezbędne – te pliki cookies odpowiadają za użyteczność Serwisu i umożliwiają korzystanie z podstawowych funkcji strony internetowej. Serwis bez tychże ciasteczek nie może funkcjonować

Funkcjonalne

Ciasteczka preferencyjne – te pliki cookies umożliwiają zapamiętywanie preferencji użytkowników Serwisu, które ułatwiają mu poruszanie się po stronie internetowej (login, język, czcionka, tryb wyświetlania). Aby Administrator mógł wykorzystać ciasteczka preferencyjne, niezbędne jest wyrażenie zgody przez użytkownika;

Śledzenie i wydajność

Ciasteczka statystyczne – te pliki cookies umożliwiają Administratorowi weryfikację liczby odwiedzin użytkowników i źródeł ruchu w Serwisie. Służą do weryfikacji popularności samego Serwisu jak i jego poszczególnych podstron czy funkcjonalności. Dzięki ciasteczkom statystycznym Administrator może podążać za trendami użytkowników i dostosować treść Serwisu do ich upodobań. Aby Administrator mógł wykorzystać ciasteczka statystyczne, niezbędne jest wyrażenie zgody przez użytkownika;

Więcej informacji

Zdecydowana większość dostępnych na rynku przeglądarek internetowych domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies. Jeżeli użytkownik nie ma woli otrzymywania żadnych plików cookies, może zaktualizować ustawienia przeglądarki na swoim urządzeniu elektronicznym, z którego korzysta w celu korzystania z funkcjonalności Serwisu. Użytkownicy mogą przeglądać i usuwać pliki cookies w Serwisie Administratora, jednakże wskazać należy, iż brak możliwości zapisywania lub odczytywania ciasteczek przez stronę internetową może uniemożliwić pełne oraz poprawne korzystanie z naszego Serwisu. W przypadku gdy użytkownik korzysta z różnych urządzeń do uzyskania dostępu do Serwisu oraz przeglądania jego treści, należy upewnić się, że każda przeglądarka internetowa na każdym urządzeniu dostosowana jest do indywidualnych preferencji użytkownika w zakresie funkcjonowania plików cookies. Sposób wyłączenia jak i aktualizacji ustawień plików cookies uzależniony jest od rodzaju przeglądarki, z której użytkownik korzysta.