Aktualności
Podcast PCA: bezpieczeństwo żywności 30-10-2024
W nowym odcinku rozmawiamy o tym, jak akredytacja laboratoriów Inspekcji Weterynaryjnej pomaga zadbać o zdrowe i bezpieczne produkty spożywcze.
W podcaście uczestniczą: dr Krzysztof Jażdżewski, Główny Lekarz Weterynarii, dr Karolina Wadecka, kierownik Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Warszawie, dr Katarzyna Augustyniak, Michał Rzytki, zastępca dyrektora Polskiego Centrum Akredytacji i Tadeusz Matras, kierownik Biura ds. Akredytacji PCA.
– Zajmujemy się przede wszystkim zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt – wyjaśnia Krzysztof Jażdżewski. – Głównie chodzi o zwierzęta, z których pozyskujemy żywność lub jakieś produkty. Kolejną bardzo istotną kwestią jest nadzór i monitorowanie, czy produkowana żywność pochodzenia zwierzęcego spełnia wymagania i jest bezpieczna dla naszych konsumentów (…) W tej chwili najwięcej współpracy z Polskim Centrum Akredytacyjnym mamy, jeśli chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa żywności i pasz.
- Akredytacja (…) ma specyficzne rozwiązanie, ponieważ daje możliwość uzyskania, potwierdzenia kompetencji w elastycznych zakresach akredytacji. To pozwala laboratorium działać praktycznie bez zahamowań, odpowiadać na potrzeby rynku i natychmiast oferować akredytowane metody w sytuacji, gdy pojawiają się np. nowe jednostki chorobowe, stosując metody, które są walidowane w laboratoriach… - mówi Tadeusz Matras.
Powrót