Aktualności
Komunikat nr 307 14-01-2020
Informujemy, że dnia 2 września 2019 r. Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego opublikowała wydanie 5 standardu System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP – Wymagania dla Systemu QAFP.
Zgodnie z ww. standardem termin osiągnięcia gotowości jednostek certyfikujących do udzielania certyfikacji w odniesieniu do wymagań System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w tym zeszytów branżowych (Kulinarne mięso wieprzowe, Tuszki, elementy i mięso z kurczaka i indyka oraz Wędliny) ustalono na dzień 1.03.2020 r.
W związku z powyższym, akredytowane i będące w procesie akredytacji jednostki certyfikujące wyroby w obszarze Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, powinny wdrożyć w swojej działalności wydanie 5 standardu i uzyskać, odpowiednio, uaktualnienie zakresu akredytacji lub akredytację w tym obszarze przed datą końca okresu przejściowego tj. 29.02.2020 r.
Z dniem 13.01.2020 r, wprowadzono do DAC-20 korektę w ww. zakresie.
-
Komunikat nr 307 z 2020-01-13Komunikat w sprawie okresu przejściowego związanego z opublikowaniem wydania 5 standardu System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
-
DAC-20 wyd. 2 z 2015-09-10Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie systemu QAFP
-
Lista wymagań DACW-01 wyd. 3 z 2020-01-13Lista wymagań akredytacyjnych dla jednostek certyfikujących wyroby
-
FAC-01 wyd. 32 z 2020-01-13Załącznik do wniosku o akredytację jednostki certyfikującej wyroby