Aktualności
Jakość i bezpieczeństwo żywności – nowy podcast PCA 27-04-2021
W drugim odcinku cyklu „DGPtalk: 20 lat Polskiego Centrum Akredytacji” – rozmowa z Joanną Skrzypczak, Koordynator w Dziale Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności w PCA.
Jak badania w akredytowanych laboratoriach i akredytowana certyfikacja pomagają dbać o jakość i bezpieczeństwo żywności, jakie wymagania muszą spełniać producenci np. żywności ekologicznej i jakie inne programy certyfikacji – dedykowane produkcji żywności – oferuje PCA oraz dlaczego konsumenci mogą ufać certyfikatom – m.in. o tym dowiedzą się słuchacze z najnowszego odcinka pt. „Od pola do widelca: Jak certyfikaty wzmacniają zaufanie do producentów żywności”.
Tak naprawdę o wszystkim zadecyduje konsument, który kupi dany produkt lub nie – mówi Joanna Skrzypczak. – Dlatego producenci starają się swój produkt wyróżnić, najczęściej – jakością. Akredytacja im w tym pomaga, a naszym celem jest, żeby producent wybierał akredytowanych dostawców usług, akredytowane jednostki certyfikujące, akredytowane laboratoria. Wybór właśnie tej akredytowanej kompetentnej jednostki certyfikującej do oceny spełniania wymagań stawianych danemu rodzajowi żywności umożliwi producentom również dostęp do rynków eksportowych w Europie w myśl zasady: certyfikowany raz, akceptowany wszędzie.
Cała rozmowa:
Już 11 maja – odcinek o cyberbezpieczeństwie.
Zapraszamy!
Powrót