Komunikat nr 408

Polskie Centrum Akredytacji informuje, że opublikowane zostało 8. wydanie programu certyfikacji IFS FOOD Standard dla audytowania zgodności produktu i procesu produkcyjnego w zakresie bezpieczeństwa i jakości, które obowiązuje od dnia 1.01.2024 r. (w obszarze realizacji audytów niezapowiedzianych - od 1.10.2023 r.).

Akredytowane jednostki certyfikujące w obszarze programu certyfikacji IFS FOOD powinny: 

  • od dnia 1.10.2023 r. stosować przy realizacji audytów niezapowiedzianych postanowienia wydania 8. programu certyfikacji IFS FOOD;
  • od dnia 1.01.2024 r.:
    • oferować i prowadzić akredytowaną działalność w odniesieniu do wymagań wydania 8. programu certyfikacji IFS FOOD;
    • kontynuować akredytowaną działalność w odniesieniu do postanowień 7. wydania programu certyfikacji IFS FOOD - aż do wygaśnięcia możliwości prowadzenia działań w zakresie wydania 7. programu (dot. np. audytów rozszerzających zakres certyfikacji).

Od dnia opublikowania niniejszego komunikatu, PCA przyjmuje wnioski o rozszerzenie zakresu akredytacji jednostek certyfikujących w odniesieniu do wymagań 8. wydania programu IFS FOOD. Do wniosków o rozszerzenie zakresu akredytacji (formularz FA-01)  należy załączyć: 

  • udokumentowanie analizy zmian wprowadzonych w 8. wydaniu programu IFS FOOD oraz dokumentację systemu zarządzania uaktualnioną w wyniku wdrożenia postanowień programu,
  • plan przejścia w udzielonych klientom certyfikacjach, z certyfikacji w odniesieniu do wymagań wydania 7 do certyfikacji w odniesieniu do wymagań 8. wydania programu IFS FOOD,
  • dowody szkoleń personelu w zakresie 8. wydania programu certyfikacji IFS FOOD.

W przypadku braku rozszerzenia zakresu akredytacji w terminie i w obszarze jak powyżej, z przyczyn leżących po stronie jednostki certyfikującej, akredytowana działalność jednostki może dotyczyć wyłącznie zastosowania 7. wydania programu certyfikacji IFS FOOD. Po wygaśnięciu możliwości prowadzenia działań w zakresie 7. wydania programu, akredytacja jednostki certyfikującej zostanie cofnięta w trybie określonym w dokumencie DA-01.

Od dnia opublikowania niniejszego komunikatu, PCA przyjmuje wnioski o udzielenie akredytacji (formularz FA-01 wraz z wymagana dokumentacją) dla jednostek certyfikujących w obszarze 8. wydania programu IFS FOOD. Akredytacja w ww. zakresie będzie udzielana na zasadach określonych w dokumencie DA-01 i programie akredytacji DACW-01, w odniesieniu do wymagań normy akredytacyjnej PN-EN ISO/IEC 17065 oraz specyficznych wymagań 8. wydania programu IFS FOOD.

Zgoda
Szczegóły
Więcej informacji

Używamy plików cookie

Pliki cookies, zwane inaczej „ciasteczkami”, to pliki, które stanowią dane informatyczne, w szczególności informacje tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego (np. w telefonie, laptopie czy tablecie) i przeznaczone są do korzystania ze strony internetowej https://www.pca.gov.pl/ i jej funkcjonalności (dalej: Serwis). Nadrzędnym celem wykorzystywania przez Administratora plików cookies jest umożliwienie użytkownikom dostępu do Serwisu i ułatwienie korzystania z niego przy zachowaniu pełnej jego funkcjonalności. Administrator wykorzystuje także pliki cookies w celu podążania za preferencjami użytkowników Serwisu, jak i dla celów statystycznych pomagających Administratorowi zrozumieć w jaki sposób użytkownicy wykorzystują poszczególne funkcje w Serwisie.
Zobacz politykę cookies

Niezbędne
Funkcjonalne
Śledzenie i wydajność

Niezbędne

Ciasteczka niezbędne – te pliki cookies odpowiadają za użyteczność Serwisu i umożliwiają korzystanie z podstawowych funkcji strony internetowej. Serwis bez tychże ciasteczek nie może funkcjonować

Funkcjonalne

Ciasteczka preferencyjne – te pliki cookies umożliwiają zapamiętywanie preferencji użytkowników Serwisu, które ułatwiają mu poruszanie się po stronie internetowej (login, język, czcionka, tryb wyświetlania). Aby Administrator mógł wykorzystać ciasteczka preferencyjne, niezbędne jest wyrażenie zgody przez użytkownika;

Śledzenie i wydajność

Ciasteczka statystyczne – te pliki cookies umożliwiają Administratorowi weryfikację liczby odwiedzin użytkowników i źródeł ruchu w Serwisie. Służą do weryfikacji popularności samego Serwisu jak i jego poszczególnych podstron czy funkcjonalności. Dzięki ciasteczkom statystycznym Administrator może podążać za trendami użytkowników i dostosować treść Serwisu do ich upodobań. Aby Administrator mógł wykorzystać ciasteczka statystyczne, niezbędne jest wyrażenie zgody przez użytkownika;

Więcej informacji

Zdecydowana większość dostępnych na rynku przeglądarek internetowych domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies. Jeżeli użytkownik nie ma woli otrzymywania żadnych plików cookies, może zaktualizować ustawienia przeglądarki na swoim urządzeniu elektronicznym, z którego korzysta w celu korzystania z funkcjonalności Serwisu. Użytkownicy mogą przeglądać i usuwać pliki cookies w Serwisie Administratora, jednakże wskazać należy, iż brak możliwości zapisywania lub odczytywania ciasteczek przez stronę internetową może uniemożliwić pełne oraz poprawne korzystanie z naszego Serwisu. W przypadku gdy użytkownik korzysta z różnych urządzeń do uzyskania dostępu do Serwisu oraz przeglądania jego treści, należy upewnić się, że każda przeglądarka internetowa na każdym urządzeniu dostosowana jest do indywidualnych preferencji użytkownika w zakresie funkcjonowania plików cookies. Sposób wyłączenia jak i aktualizacji ustawień plików cookies uzależniony jest od rodzaju przeglądarki, z której użytkownik korzysta.