Komunikat nr 290

Informujemy, że opublikowana została 5 wersja programu certyfikacji FSSC 22000 System bezpieczeństwa żywności.
W związku z powyższym, wszystkie akredytowane certyfikaty wydawane na zgodność z FSSC 22000 wersja 4.1 nie powinny mieć daty ważności dłuższej niż 29.06.2021 r.
Audity na zgodność z FSSC 22000 wersja 4.1 mogą być prowadzone tylko do dnia 31.12.2019 r.
Zgodnie z ww. programem termin osiągnięcia gotowości jednostek certyfikujących do udzielania certyfikacji w odniesieniu do wymagań FSSC 22000 System bezpieczeństwa żywności wersja 5, ustalono na dzień 1.01.2020 r.
Akredytowane i będące w procesie akredytacji jednostki certyfikujące systemy zarządzania wg programu FSSC 22000 powinny wdrożyć w swojej działalności wersję 5 programu i uzyskać, odpowiednio uaktualnienie zakresu akredytacji przed datą 1.01.2020 r.

Wnioski o uaktualnienie zakresu akredytacji należy składać na formularzu FA-01 wrazz dokumentacją potwierdzającą, że wymagania FSSC 22000 wersja 5 zostały w pełni wdrożone w procesach certyfikacji systemu bezpieczeństwem żywności, prowadzonych zgodnie z wymaganiami ISO/IEC 17021-1 i dodatkowymi wymaganiami tego programu.

Dokumentacja przekazana do PCA powinna objąć, nie ograniczając się tylko do:

  • plan przejścia przedstawiający zidentyfikowanie w systemie zarządzania obszarów do uaktualnienia / uzupełnienia,
  • informację dla certyfikowanych klientów o statusie wersji 5 programu FSSC 22000,
  • dowody przeszkolenia personelu jednostki,
  • dowody dostosowania ustanowionych w systemie zarządzania wymagań kompetencyjnych dla auditorów do postanowień programu FSSC 22000 wydanie 5 oraz zakwalifikowania auditorów zgodnie ze znowelizowanymi wymaganiami,
  • dowody dostosowania metod działania (dokumentacja systemu zarządzania, formularze) do nowych wymagań,
  • dowody na wdrożenie nowego wydania normy ISO 22000:2018.

Oceny dla celów uaktualnienia zakresu akredytacji jednostek certyfikujących systemy zarządzania w programie FSSC będą realizowane podczas ocen na miejscu w ramach planowanego nadzoru lub w formie przeglądu dokumentacji.
Jednostki certyfikujące systemy bezpieczeństwem żywności będą mogły wydawać akredytowane certyfikaty wykazujące zgodność z FSSC 22000 wersja 5 po uaktualnieniu przez PCA zakresów akredytacji, uwzględniającym ww. program certyfikacji.

Zgoda
Szczegóły
Więcej informacji

Używamy plików cookie

Pliki cookies, zwane inaczej „ciasteczkami”, to pliki, które stanowią dane informatyczne, w szczególności informacje tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego (np. w telefonie, laptopie czy tablecie) i przeznaczone są do korzystania ze strony internetowej https://www.pca.gov.pl/ i jej funkcjonalności (dalej: Serwis). Nadrzędnym celem wykorzystywania przez Administratora plików cookies jest umożliwienie użytkownikom dostępu do Serwisu i ułatwienie korzystania z niego przy zachowaniu pełnej jego funkcjonalności. Administrator wykorzystuje także pliki cookies w celu podążania za preferencjami użytkowników Serwisu, jak i dla celów statystycznych pomagających Administratorowi zrozumieć w jaki sposób użytkownicy wykorzystują poszczególne funkcje w Serwisie.
Zobacz politykę cookies

Niezbędne
Funkcjonalne
Śledzenie i wydajność

Niezbędne

Ciasteczka niezbędne – te pliki cookies odpowiadają za użyteczność Serwisu i umożliwiają korzystanie z podstawowych funkcji strony internetowej. Serwis bez tychże ciasteczek nie może funkcjonować

Funkcjonalne

Ciasteczka preferencyjne – te pliki cookies umożliwiają zapamiętywanie preferencji użytkowników Serwisu, które ułatwiają mu poruszanie się po stronie internetowej (login, język, czcionka, tryb wyświetlania). Aby Administrator mógł wykorzystać ciasteczka preferencyjne, niezbędne jest wyrażenie zgody przez użytkownika;

Śledzenie i wydajność

Ciasteczka statystyczne – te pliki cookies umożliwiają Administratorowi weryfikację liczby odwiedzin użytkowników i źródeł ruchu w Serwisie. Służą do weryfikacji popularności samego Serwisu jak i jego poszczególnych podstron czy funkcjonalności. Dzięki ciasteczkom statystycznym Administrator może podążać za trendami użytkowników i dostosować treść Serwisu do ich upodobań. Aby Administrator mógł wykorzystać ciasteczka statystyczne, niezbędne jest wyrażenie zgody przez użytkownika;

Więcej informacji

Zdecydowana większość dostępnych na rynku przeglądarek internetowych domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies. Jeżeli użytkownik nie ma woli otrzymywania żadnych plików cookies, może zaktualizować ustawienia przeglądarki na swoim urządzeniu elektronicznym, z którego korzysta w celu korzystania z funkcjonalności Serwisu. Użytkownicy mogą przeglądać i usuwać pliki cookies w Serwisie Administratora, jednakże wskazać należy, iż brak możliwości zapisywania lub odczytywania ciasteczek przez stronę internetową może uniemożliwić pełne oraz poprawne korzystanie z naszego Serwisu. W przypadku gdy użytkownik korzysta z różnych urządzeń do uzyskania dostępu do Serwisu oraz przeglądania jego treści, należy upewnić się, że każda przeglądarka internetowa na każdym urządzeniu dostosowana jest do indywidualnych preferencji użytkownika w zakresie funkcjonowania plików cookies. Sposób wyłączenia jak i aktualizacji ustawień plików cookies uzależniony jest od rodzaju przeglądarki, z której użytkownik korzysta.