FoodFakty.pl o bezpieczeństwie i certyfikacji pasz
Portal branżowy FoodFakty.pl opublikował artykuł pt. "Nowy obszar: certyfikacja pasz GMP+". Materiał pochodzi z grudniowego numeru "PCA INFO – wydarzenia, opinie, perspektywy".
W publikacji czytamy m.in. System certyfikacji GMP+, którego właścicielem jest prywatna spółka z o.o. GMP+ International, ma ułatwić firmom odpowiedzialne produkowanie i dostarczanie bezpiecznych pasz. Wymagania systemu dotyczą wszystkich etapów łańcucha paszowego: uprawy, produkcji mieszanek i materiałów paszowych, dodatków i premiksów oraz sprzedaży, magazynowania, przeładunków, transportu, a także badań laboratoryjnych. (…) 10 grudnia 2021 r. PCA jako pierwsza jednostka akredytująca w Europie rozpoczęło przyjmowanie wniosków o akredytację jednostek certyfikujących systemy zarządzania bezpieczeństwem pasz wg programu GMP+ (Komunikat nr 362).